LAT ĆIR

Iz kovid ambulante u topli dom

Jesen, početak novembra 2020. godine, godine u kojoj se pojavio novi virus i potpuno okrenuo planetu naglavačke. Dvomesečna  maca je napolju, sama, povređena. U potrazi da joj neko pomogne, završava u jednoj Kovid ambulanti na Banovom Brdu. Kao da je znala da tamo rade ljudi čiji je životni poziv pomaganje bolesnima, povređenima.... Iako je bila velika gužva i veliki broj Kovid pacijenata, našli su vremena i za povređenu macu. Na poziv zaposlenih u toj ambulanti, Hitna pomoć za životinje je došla i pokupila povređenu životinju.
Veterinarka Ivana konstatuje da je joj je slomljena leva butna kost, što znači da je očekuje operacija. Još pre intervencije ona šalje slike i snimak koleginici veterinarki Tijani, koja joj je u jednom razgovoru pomenula da planira da usvoji neko mače. I to je, kako sada priča Tijana, bila ljubav na prvi pogled, jer je već tada znala da će maca biti njena. Nakon operacije noge i oporavka u Hitnoj pomoći, Tijana je završila sve administrative obaveze oko usvajanja i odvela Rajku, kako joj je dala ime, u svoj topli dom.
Rajka, sada sedmomesečna maca, živi već skoro pola godine kod Tijane i njenog supruga. Ali ona nije jedina životinja u ovoj kući, pored nje tu je i Mileva, dvoipogodišnja mačka, čija je sudbina bila slična. „I ona je preko Hitne pomoći završila kod nas“- kaže Tijana, i dodaje da je i ovo je bila ljubav na prvi pogled. 
Rajka i Mileva se odlično slažu, priča Zoran, Tijanin suprug, čija je i ideja bila da usvoje još jednu macu, da bi Mileva imala društvo. Pre njih u Zoranovom i Tijaninom domu ljubav su pronašle i maca Sofija, koja je u dubokoj starosti uginula, pre par godina, kao i Smiljka, koju je Tijana, takođe, dovela iz Hitne pomoći, kao povređenu životinju.
Tijana je samo jedna od zaposlenih u Veterini Beograd koja je  udomila napuštenu životinju. Brojni su primeri da su i drugi radnici usvojili napuštenog psa ili mačku, koji su sticajem okolnosti tu završili.
Da li su zbog prirode posla osetljiviji na ovu populaciju ili je reč o nečem drugom, važno je da su Rajka, Mileva, kao i druge mace i kuce sa beogradskih ulica, sada zbrinuti i okruženi ljubavlju svojih novih vlasnika.