LAT ĆIR

Новогодишњи мачкембал на мрњау фесту

02.04.2021

Многи светски градови могу да се похвале кет-кафеима, али само Београд има јединствени фестивал посвећен мачкама и онима који их воле! У суботу и недељу, 11-12. јануара Дом омладине Београда, Ветерина Београд и друштво Ле ПЕТит по шести пут приређују традиционални новогодишњи Мрњау Фест. На фестивалу ће поред прелепих маца бити и пуно добрих вибрација и креативности, јер мачке су од памтивека биле пратиоци креативних људи - од уметника до научника, од Леонарда до Тесле

Током два дана мачјег фестивала представиће се домаће и стране одгајивачнице, које ће изложити своје маце шампионе. Маце ће се такмичити за престижне титуле и награде, а љубитељи ће моћи да се информишу о интересантним расама путем презентација и директно од одгајивача.

Мачке и машта су одувек ишли руку под руку па је први дан фестивала обележен филмским маратоном са најновијим цртаним и играним филмовима за целу породицу.

Током другог дана фестивала представиће се Мрњау старатељи и понудиће здраве, неговане и лепо васпитане маце на удомљавање.

На Мрњау Фесту биће прилике да своје мачје благо обрадујете неком укусном посластицом, корпицом или играчкицама. На предавањима и у контакту са ветеринарима, специјалистима за исхрану и понашање, сазнаћете баш све о мацама - о нези, исхрани, васпитању, митовима и предрасудама.

Љубитељи мачака, добродошли на новогодишњи Мрњау Фест! Дођите да се дружите, радујете, да мазно мрњаучете и проведете два дана у добром друштву, најбољем - у друштву мачака!

Такмичење мачака на Мрњау Фесту

Субота и недеља, 10-18 часова - Међународно такмичење мачака

Главни програм овог Мрњау Феста је WЦФ Wорлд Схоw - званично такмичење мачака по Wорлд Цат Федератион правилима. У првом делу програма мачке ће бити појединачно оцењене за столом. Затим ће се међусобно надметати у атрактивним такмичењима у рингу. На крају свакога дана најбоље мачке ће се такмичити за Бест ин Схоw титуле и награде.

У надметању за титуле најлепших очекује се присуство изузетних мачака из Србије и многих европских земаља. Биће заступљене све популарне расе: бенгалке, бирманке, британке, мејн кунови, персијанке, руске плаве, сибирке али и расе које се ређе виђају: абисинке, египатски мау, хајлендер, манчкин, норвешке шумске, селкирк рекс, оријенталке, сфинксови и друге.

Најлепше од најлепших маца ће прогласити судије из Немачке и Италије. Такмичење води наша Светлана Лаловић, међународни фелинолошки судија.

Филмски програм на Мрњау Фесту

Субота, 11-18 часова: филмски маратон за целу породицу

У суботу, првог дана фестивала, биће приређен непрекидни филмски програм посвећен животињама, хуманости и креативности. Сви филмови су дугометражни и синхронизовани.

У филму „Тајне авантуре мачака“ главни јунаци су Пуфна, дебео и лењ мачор, и његов син Ћуфта који је активан, бистар и паметан мачак кога спољни свет неодољиво привлачи. Једнога дана отац и син морају да напусте кућу, и тада креће урнебесна авантура - потрага за легендарном Брескватопијом у којој се снови остварују.

“Мала госпођица Дулитл” је чаробна авантура за целу породицу о даровитој другарици животиња. Филм прати авантуре главне јунакиње Лили, девојчице које има невероватан дар да прича са свим животињама, који је често доводи у невоље.

Пре него што је постао познати уметник и научник, Леонардо Да Винчи био је храбар дечак који је волео да открива. Прикључите му се у храброј потрази за благом у духовитој, динамичној и поучној причу под називом „Лео да Винчи: Мисија Мона Лиза“.

Удомљавање здравих и лепих маца

Недеља, 12-17 часова: удомљавање у сарадњи са Ветерином Београд

У недељу, другог дана Фестивала, биће организовано велико удомљавање мачака. Посетиоци ће имати прилику да изаберу и поведу кући мацу свог живота - новог чупавог, предљивог и мазног члана породице. Маце су однеговали Ле ПЕТит Мрњау старатељи - екипа одговорних и преданих волонтера који несебично улажу велику љубав, труд и значајна средства да маце оду у нове домове здраве, неговане и лепо васпитане.

Све маце су прошле ветеринарски преглед, лепо су васпитане, разигране и социјализоване. Њихови удомитељи добиће потпуно здравог и друштвеног љубимца с навикама неопходним за живот у кући или стану.

ЈКП Ветерина Београд ће озваничити уговоре о одговорном власништву, донирати микрочипове и вакцине против беснила, и обавити бесплатну стерилизацију љубимца када за то дође време. Друштвено одговорне фирме ће даривати љубимце и њихове власнике за срећан почетак. Будући власници свом новом љубимцу треба да обезбеде само љубав и бригу!

Мрњау Фест за посетиоце

Мрњау Фест је отворен за посетиоце у суботу и недељу 11-12. јануара од 10-18 часова. Такмичење мачака је оба дана. Филмски програм је у суботу. Удомљавање маца је у недељу. Улазница је 300 динара. За децу предшколског узраста улаз је слободан.