LAT ĆIR

Светски дан животиња ташмајдан, 4. октобар, од 11 до 15 часова

15.04.2021

Огроман број паса и мачака у Србији никада не осети топлину дома, и своје дане проводе на улици или у неком од многобројних прихватилишта за незбринуте животиње.

На Светски дан животиња, у петак 4. октобра, омиљени ограђени градски простор за псе у Ташмајданском парку биће домаћин манифестације удомљавања незбринутих животиња из градских азила коју организује ЈКП „Ветерина Београд“ у сарадњи са компанијама „Марс“ и „Баjер“. Од 11 до 13 часова, у акцији удомљавања паса, куцама ће бити омогућено да пронађу свој нови дом и породицу, а од 13 часова власницима ће бити пружена прилика да њихов љубимац победи на избору за „Најшармантнијег пса Ташмајдана“.

Компанија Марс, највећи светски произвођач хране и производа за негу кућних љубимаца, донираће у петак 2.838 килограма хране незбринутим псима и мачкама у прихватилиштима ЈКП “Ветерина Београд”, “Риска”, “Џесика”, “Дражевац”, “Феликс” и Удружењу “Зои”. У оквиру хуманитарне кампање “Куце или маце - за кога навијаш?” захваљујући гласовима посетилаца сајта куцеилимаце.рс, обезбеђено је још 2.000 оброка.

У градским азилима ЈКП „Ветерина Београд“ живи око 3.000 паса, а представници прихватилишта упознаће присутне са пет преслатких куца - три женке и два мужјака који су вакцинисани, чиповани и стерилисани. Акција удомљавања трајаће од 11 до 13 часова.

Са почетком у 13 часова бираћемо „Најшармантнијег пса Ташмајдана“. Вредне поклоне за победника и освајаче другог и трећег места обезбедила је компанија „Марс“.

Кроз разговор са власницима, ветеринари ЈКП „Ветерина Београд“ и представници компаније „Баyер“ даваће савете о здрављу мезимаца, са посебним освртом на подмуклу болест срчаног црва, која се неретко открије у поодмаклом стадијуму због симптома који су слични прехлади.

У оквиру Кутка за децу, забавиће се и најмлађи јер ће моћи да цртају своје мезимце, украшавају кућице за псе или уживају у програму аниматора који ће правити животиње од балона, као и шминкањем по лицу „оживљавати“ њихове ликове или ликове из цртаних филмова.

Компанија „Марс“ ће посетиоцима парка и њиховим мезимцима у знак добродошлице даривати укусне и здраве грицкалице, док ће на штанду компаније „Баyер“ моћи да се информишу о заштити својих паса од спољашњих (буве, крпељи) и унутрашњих паразита.

*Светски дан заштите животиња обележава се 4. октобра још од 1931. године. Почео је да се обележава у Фиренци, на конвенцији еколога, и у то време овај дан се прослављао као дан Светог Фрање Асишког, свеца заштитника животиња и животне средине.

Дођите да се дружимо и заједно прославимо Светски дан животиња. Бољи свет за наше љубимце је и бољи свет за све нас!